Camerabewaking. Wat kun je er mee, en wat kost het?

Met een (bewakings)camera is het mogelijk om op plaatsen te kijken waar u zelf niet bent. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om via een monitor te zien wie er voor uw voordeur staat. Of op uw smartphone zien hoe het met de baby gaat. Of een combinatie van beide. Naar wens kunnen de beelden ook opgenomen worden zodat u later kunt bekijken wat u zelf niet heeft gezien. Deze beelden kunnen dienen als bewijsmateriaal, maar bijvoorbeeld ook voor trainingsdoeleinden of procesbeheer.

Omdat er nu eenmaal ontzettend veel verschillende toepassingen zijn, is er ook veel variatie in camera’s. Nagenoeg alle toepassingen kunnen we demonstreren in onze showroom. Daardoor kunt u eenvoudig de camera kiezen die het beste past bij uw wensen, en misschien ook niet onbelangrijk: uw budget. Om toch een indruk te geven van de mogelijkheden noemen we wat voorbeelden met bijhorende richtprijzen.

De belangrijkste vraag: wat wilt u zien?

Het meest gegeven antwoord op deze vraag luidt: “Alles.”
Dat kan. Er zijn zelfs camera’s die een compleet stadion kunnen weergeven, bijvoorbeeld zoiets:

Fisheye

Door middel van intelligente software wordt er vervolgens weer een “normaal” beeld van gemaakt:

Fisheye180

U kunt zich voorstellen dat een camera die “alles” ziet aanzienlijk meer kost dan een variant die “wat minder” ziet. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe gedetailleerd de beelden moeten zijn. Als we bijvoorbeeld willen zien wie er voor de voordeur staat en ook nog een overzicht willen van wat er op straat gebeurt, dan is een analoge overzichtscamera daar prima geschikt voor. Deze heeft aardige een resolutie van 600 TV lijnen en een royale kijkhoek van ongeveer 80°

Beeld 600TVL

Een dergelijk camerasysteem kost u ongeveer € 149 inclusief kabel en een geschikte voeding. Het beeld kan rechtsreeks worden bekeken op een televisiescherm of een bewakingsmonitor. Het voordeel van een apart scherm is dat u direct naar het camerabeeld kunt kijken zonder de TV in te schakelen of van kanaal te verwisselen. Een 10” monitor hebben we vanaf € 199.

Licht.

Criminelen hebben er een hekel aan, camera’s zijn er dol op: licht!

Overdag geeft vrijwel iedere camera een mooi beeld, maar ’s avonds is dat een stuk lastiger. In een woonwijk, onder een lantaarnpaal zie je nog wel “iets” maar details worden steeds moeilijker te onderscheiden naarmate het donkerder wordt. Ook geldt als vuistregel: “hoe hoger de resolutie, hoe meer licht een camera nodig heeft.” Een 1.3 megapixelcamera (oftewel “720p” resolutie) geeft overdag een haarscherp beeld. Deze camera kost € 199 en heeft een LAN aansluiting zodat de beelden te bekijken zijn via een PC of laptop:

Showroom licht

Naarmate het donkerder wordt, vervagen de details steeds meer:

Showroom donker1

Daar waar licht brandt heb je nog goed beeld:

Showroom donker3

Maar bij duisternis heb je alleen nog beeld daar waar het licht wat via het raam binnenvalt:

Showroom nacht

Terwijl rond hetzelfde tijdstip de camera buiten nog prima beeld geeft, dankzij de enorme hoeveelheid licht dat brandt op de Haagdijk:

Haagdijk donker

Willen we dus duidelijk beeld hebben, dan hebben we licht nodig. Dit mag straatverlichting zijn of bijvoorbeeld een bouwlamp met bewegingsmelder, maar er is een alternatief:

Infraroodverlichting

Infraroodverlichting is voor het menselijk oog niet zichtbaar. Een camera ziet dit echter prima en maakt er voor ons zichtbare zwart/wit beelden van. Een camera voorzien van infraroodverlichting ziet dus prima in het donker, al zullen gezichten vanwege reflectie overbelicht raken:

Inrarood

Wil je ook gezichten kunnen onderscheiden, dan heb je een camera met smart IR nodig: de camera regelt dan zelf de hoeveelheid infraroodlicht die nodig is dus voorkom je overbelichting:

Inrarood1

Infraroodcamera’s van Alert Systems zijn uiteraard met deze belangrijke functies uitgerust.

Resolutie

Betreft resolutie zijn er grofweg eigenlijk maar twee soorten camera’s.

Analoge camera’s: tot een paar jaar geleden had een goede camera analoge 420 tot wel 480 TV-lijnen. Vandaag de dag hebben analoge camera’s ongeveer 600 TV-lijnen. Niet toevallig is dit zo ongeveer gelijk aan een “gewoon vierkant” televisiescherm, oftewel de PAL norm zie:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Phase_Alternating_Line

Met de komst van 960H hebben we deze zelfs in breedbeeldformaat, maar het blijft een analoog signaal met beperkte resolutie.
Als je bijvoorbeeld het gebied wilt zien dat in het gele vak bevindt, dan zie je vrij weinig met een camera van € 149:

resolutie960H

Door daar een camera op te richten met een zoomlens zie je een stuk meer. (Deze camera kost €249)

resolutiezoom

Met een 1.3 megapixelcamera van € 249 heb je zowel overzicht als detail:

resolutie 1.3MP

Ten slotte het verschil tussen een 960H camera van € 149

resolutie960H verschil

Een HD 720P (1.3 megapixel) van € 249

resolutie720P