Vannacht werd ik wakker en dacht: “hoor ik nu iets..?”
Met een inbraakalarm van Alert Systems slaapt u een stuk geruster!

 

Hoe werkt een alarmsysteem nou eigenlijk..?

Een alarmsysteem bestaat uit een centrale die het hart vormt van het systeem. Hierin worden alle componenten en de programmering beheerd. Vaak zit er een sirene, accu en een telefoonkiezer en/of een IP kiezer ingebouwd. Vanzelfsprekend wordt de centrale op een veilige plaats weggebouwd; bij voorkeur in de meterkast met de deur op slot. Om te detecteren dat er iemand probeert in te breken maken we gebruik van sensoren. Deze zijn er in vele uitvoeringen zoals bijvoorbeeld glasbreukmelders, maar meestal beperken we ons tot – al dan niet draadloze – bewegingsmelders en magneetcontacten:

huisoverzicht

PIR bewegingsmelder.

Deze “ziet” als het ware personen lopen in een ruimte. De detectiehoek is 110° en de maximum “kijkafstand” is ongeveer 12 meter ver. Omdat de detector lichaamswarmte kan registreren door middel van Passief InfraRood detectie, wordt deze melder “een PIR” genoemd. De PIR kan niet door muren of ramen kijken.

Voor huisdieren tot 20 kg zijn speciale detectoren verkrijgbaar.

PIR-uitleg

Om de betrouwbaarheid en stabiliteit van de bewegingsmelder verder te optimaliseren maken we gebruik van pulscount: pas nadat 2 detectiebanen van de sensor zijn onderbroken zal het alarm af gaan. Daarom wordt een bewegingsmelder bij voorkeur in een hoek geplaatst, want de detectie werkt efficiënter als de stralen worden “doorkruist” in plaats van dat er naar de sensor toegelopen wordt. Bewegingsmelders laten het alarm dus pas afgaan als er een paar passen in de kamer is gezet. Hoe verder je van de melder bent, hoe later dit moment is.

Op de onderstaande tekening ziet u dat als iemand door de deur of het raam bij de tafel naar binnenkomt dat het alarm direct wordt geactiveerd. Bij het raam naast de deur en het raam bij de tv het alarm pas af kan gaan als men minimaal de halverwege de kamer staat.

Samenvattend: Een bewegingsmelder is een uitermate betrouwbare manier om een ruimte te beveiligen, maar maakt pas een alarm melding als men daadwerkelijk door de kamer loopt !!!

Omtrekbeveiliging met een magneetcontact.

Door ramen en deuren te beveiligen met een magneetcontact kunnen we het alarm af laten gaan nog vóór dat een inbreker daadwerkelijk binnenkomt. Dit component bestaat uit twee delen: een compacte sensor (“reedcontact”) en een magneetje. Zodra deze meer dan ongeveer een centimeter van elkaar worden verwijderd, dan activeert dit het alarmsysteem. Een enorm voordeel van een magneetcontact is dat je gewoon rond kan lopen door alle vertrekken, terwijl het alarm is ingeschakeld. Het monteren van een magneetcontact is vakwerk. Zo zorgen we er (uiteraard) voor dat de ventilatiestand gewoon mogelijk is als het alarm is ingeschakeld.

DS-op-deurraam

Samenvattend: een magneetcontact laat het alarm al afgaan zodra een beveiligde deur of raam nog maar een centimeter is geopend. Het alarm kan gebruikt worden bij zowel aan- als afwezigheid.

De meeste alarmsystemen bestaan uit een combinatie van magneetcontacten en bewegingsmelders. In principe kan een volledige installatie uit (bijna) alleen maar bewegingsmelders bestaan. Om sabotage te voorkomen plaatsen we echter ook altijd minimaal een magneetcontact op de meterkastdeur. Ook op de voordeur komt een magneetcontact, zodat de inloop- en vertrekvertragingen op de juiste manier worden geactiveerd.

Sirene en telefoonkiezer.

In de basis maakt een alarmsysteem een heleboel lawaai bij een inbraak(poging). Hiervoor kan de interne sirene van de centrale worden gebruikt, al zal deze enigszins worden gedempt door de de deur van de meterkast. Beter is om een extra sirene met flitslicht boven de deur van de meterkast te hangen. Onze sirene produceert een geluidsdruk van maar liefst 122 dB(!) Ook kan worden gekozen voor een (draadloze) buitensirene met flitser. Dit werkt preventief en waarschuwt de buurt dat er een inbraakpoging plaatsvindt.

Naar wens kan het alarm aangesloten worden op een analoge telefoonlijn. Dit mag natuurlijk een bellen-via-internet lijn zijn die meestal bij een televisie- en internetabonnement wordt meegeleverd. Via een automatische telefoonkiezer gaat het alarm bij onraad automatisch bellen naar uw mobiele telefoon zodat u weet dat het alarm afgaat. Naar wens kan er een meldkamerabonnement worden afgesloten, zodat bij calamiteiten de hulpdiensten kunnen worden ingeschakeld.

Buitensirene

Bedienen van het systeem.

De meest veilige manier om een alarm aan- en uit te zetten is met een pincode. Vaak is het ook mogelijk om het alarm te bedienen met een handzender of via een smartphone. Het is in dat geval erg belangrijk om te voorkomen dat deze in verkeerde handen valt: Als uw tas wordt gestolen met daarin uw adresgegevens, de voordeursleutel en handzender dan is de het kinderspel om binnen te komen én het alarm uit te schakelen.
Zet daarom altijd een pincode op uw smartphone!!

Het systeem heeft verschillende standen:

  • Uitgeschakeld: het inbraakalarm is inactief, eventueel gekoppelde paniekknoppen en rook/brandmelders kunnen wel alarm veroorzaken (Ook wel 24-uurszone genoemd.)
  • Ingeschakeld: er is niemand meer in het pand aanwezig, dus alle sensoren staan op scherp. Bij detectie zal het alarm afgaan.
  • Thuismodus:  Ook wel deelschakeling genoemd. Met deze stand staat een aantal sensoren op scherp, terwijl de overige sensoren niet op scherp staan. Bij woningen geldt dat meestal voor bewegingsmelders op de overloop, maar men kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de omtrekbeveiliging te activeren terwijl je binnen overal kan lopen zonder dat het alarm afgaat.

Als het alarm wordt ingeschakeld dat heeft men 20 seconden om het pand te verlaten. Tijdens het verstrijken van de uitlooptijd zijn er piepjes hoorbaar. Bij het thuiskomen via de voordeur heeft u 20 seconden de tijd om het alarm uit te zetten, daarna gaat het af. Alle andere sensoren zullen – in tegenstelling tot de loopdeur/voordeur – het alarm direct activeren. Natuurlijk is de in-/uitloopvertraging vrij te programmeren.